My Eco Home.nl
woonkamer en planten
Lifestyle

De Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge Deel 4: De woonkamer schoonmaken

Jaja.. we zijn alweer even op weg met het vierde deel van de My Eco Home Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge! Na de keuken, de badkamer en de slaapkamer is het nu tijd voor het schoonmaken van de woonkamer! We gaan deze ruimte eens even grondig onder handen nemen, want vaak blijft ’t bij even afstoffen, zuigen en dweilen! Wij zetten een aantal natuurlijke schoonmaak tips voor je op een rij!

Wat heb je nodig?

  • Een heet sopje
  • Een aantal dweiltjes
  • Natuurlijk schoonmaakmiddel zoals Method, Marcel’s Green Soap, of Seepje
  • Baking soda
  • Een stofzuiger
  • Goede schoonmaak zin 😉
  • Zo’n 60 tot 90 minuten tijd

Woonkamer schoonmaken tips

We gaan ervan uit dat je regelmatig een stofzuiger en een dweil door je woonkamer haalt. De woonkamer is immers een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. TV kijken, spelen, spelletjes doen, vaak in combinatie met een hapje en een drankje, zorgt al snel voor rommel. Heus niet erg, alleen wel verstandig om eens in de zoveel tijd de boel eens rigoureus aan te pakken. We gaan je uitleggen hoe wij dat doen met onze woonkamer schoonmaak tips!

Woonkamer schoonmaken stappenplan

Stap 1: Zorg dat je ruimte hebt om schoon te maken

Hiermee bedoelen we dat je tijdens het schoonmaken geen last hebt van slingerend speelgoed, stapels tijdschriften of gebruikte borden en glazen. Ruim voordat je begint eerst alles op, vaat in de vaatwasser, tijdschriften in het tijdschriften rek en speelgoed in de speelgoed kist. Dan kan je daarna lekker aan de slag!

Tip: Zet wat raampjes open zodat er lekker frisse lucht naar binnen kan komen!

woonkamer ruim en schoon

Stap 2: Grote projecten eerst aanpakken

We beginnen met de klusjes die je waarschijnlijk niet elke week uitvoert. Denk aan tapijt reinigen en gordijnen wassen.

Gordijnen wassen

Haal de gordijnen van de haakjes en check of er een waslabel in hangt. Dit is vaak het geval bij kant en klaar gekochte gordijnen. Volg deze wasinstructie dan voor het wassen van je gordijnen. Wanneer je je gordijnen op maat hebt laten maken zul je waarschijnlijk geen waslabel vinden, gebruik dan onze routine, die gaat namelijk altijd goed. 😉

Stop de gordijnen in de wasmachine, voeg een klein beetje wasmiddel toe (lees hier onze ervaring met Ecover wasmiddel) en zet de wasmachine op 30 graden. Haal de gordijnen direct na het wassen uit de wasmachine en hang ze nat terug op de rails. Doe vervolgens de gordijnen dicht en laat ze drogen. Simpel toch! Ondertussen kun je gewoon verder gaan met het vervolg van dit stappenplan. Ik verbaas me altijd hoe gemakkelijk je een schoon gevoel krijgt door schone gordijnen, ze zien er weer prachtig uit en ruiken lekker!

schoonmaak spray

Vloerkleed schoonmaken

Heb je een tapijt in de woonkamer liggen? Dan is het zeker verstandig om die eens in de zoveel tijd grondig onder handen te nemen. Wij hebben sinds kort geen tapijt meer liggen vanwege allergieën, een hoogpolig tapijt staat namelijk gelijk aan een stofnest in huis. Toen ik nog een vloerkleed in huis had maakte ik hem altijd schoon met baking soda. Ik vond een tapijt schoonmaken met baking soda altijd ideaal, er komen geen chemische middeltjes aan te pas en je vloerkleed is zo schoon!

Oke, kleine side note, het duurt wel even voordat je tapijt schoon is. De baking soda moet namelijk 24 uur in trekken. Ik heb er daarom voor gekozen om het tapijt boven op zolder schoon te maken zodat niemand op het tapijt kon lopen tijdens dit proces.

Laten we beginnen: allereerst dien je je vloerkleed goed uit te zuigen, alle stof en vuiligheid dienen zoveel mogelijk verwijderd te worden. Dit kan een behoorlijk zware klus zijn maar bedenk je dan dat het goed is voor de spierballen. 😉

Nadat je het tapijt gezogen hebt gaan we aan de slag met de baking soda. Je strooit de baking soda royaal over het hele tapijt. Je gebruikt hier rustig één a twee pakken baking soda voor. Als je dit hebt gedaan ga je met een borstel of licht vochtige spons de baking soda in het tapijt masseren. Dit is vooral van belang bij een hoogpolig tapijt omdat je wilt dat de baking soda overal terecht komt.

Laat dit vervolgens 24 uur intrekken. Na deze tijd ga je het tapijt grondig stofzuigen, je moet dit waarschijnlijk meerdere malen herhalen zodat alle baking soda verdwenen is. Tada: je tapijt is weer fris en ontdaan van vieze geurtjes!

Tip: Je kunt ook nog werken met een mengsel van azijn en baking soda of baking soda in combinatie met wat citroensap voor een frisse geur!

Stap 3: alles stofvrij maken

Oke, we gaan door!  Pak een droge dweil of doek en ga alle oppervlaktes afnemen. Denk aan de plinten, vensterbanken, meubels, fotolijstjes, vazen, lampen, geluidsboxen, tafels, TV en ga zo maar door. Wanneer ik dit gedaan heb, ga ik alles afnemen met een sopje. Ik maak hiervoor een sopje met allesreiniger van Seepje (super fijn B Corp merk én ruikt heerlijk!) of met bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap. Deze schoonmaakmiddelen zijn niet alleen natuurlijk en duurzaam geproduceerd maar ruiken ook nog eens heerlijk!

Vervolgens ga ik alles afnemen met een nat doekje zodat het weer fris is en lekker ruikt. Ik weet niet of het zo hoort maar ik doe het wel altijd. Vergeet ook niet de deuren en klinken af te nemen!

Wanneer je ramen in je kamer hebt is dit ook het moment om je ramen aan de binnenkant te gaan lappen!

Stap 4: Stofzuigen

Daarna gaan we stofzuigen! Laten we beginnen met de bank. Haal alles kussens van de bank af en ga ze grondig stofzuigen. Ook tussen alle naden want je wilt niet weten hoeveel eten er tussen de bank kan belanden.

Haal vervolgens alle meubels van hun plaats en ga de hele woonkamer stofzuigen. We zijn al lekker onderweg, het einde van de woonkamer schoonmaken komt in zicht, no worries 😉

Tip: wanneer je kussentjes op je bank hebt vergeet die dan ook niet mee te nemen. Haal de hoezen er vanaf en draai ze een rondje mee in de wasmachine! Hetzelfde geld voor de kleedjes waar je iedere avond onder ligt, neem die ook een rondje mee!

tapijt stofzuigen

Stap 5: Dweilen!

Nu je alle meubels toch aan de kant hebt kun je ook makkelijk overal dweilen! Maak een sopje en ga de woonkamer lekker dweilen! Als je gebruikt maakt van een natuurlijke vloerreiniger van bijvoorbeeld Method ruikt je huis ook nog gegarandeerd lekker. Wanneer je de hele boel gedweild hebt ga je even rustig zitten met een kopje thee en een boekje, even bijkomen en wachten tot de vloer droog is. Als alles is opgedroogd schuif je de meubels weer op hun plek en klaar ben je!

Om het af te maken zet je een mooie bos (droog)bloemen op tafel, zo haal je het voorjaar echt in huis! Heerlijk 😊

Heb jij ook niet dat wanneer je bezig bent dat het allemaal wel meevalt? Lekker muziekje aan en soppen maar, vaak is het dan ook zo klaar!

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met onze tips voor het schoonmaken van de woonkamer! Doe je ook weer mee met de volgende challenge? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.