My Eco Home.nl
zoutlamp
Badkamer,  Keuken,  Lifestyle

Een Himalaya Zoutlamp! Wat? Waarom jij er één wilt hebben!

Steeds vaker zie je een Himalaya zoutlamp voorbij komen in hedendaagse interieurs. Waar dit voorheen mogelijk werd gelinkt aan geitenwollensokken mensen is dit echt onterecht. Een zoutlamp is namelijk hartstikke hip en staat heel mooi in je interieur! Wij hebben inmiddels ook een exemplaar in huis staan en we kunnen niet uitsluiten dat het er bij ééntje blijft (ze komen namelijk ook in theelicht varianten waar je een waxinelichtje in kan doen😉). Tijd om jou meer te vertellen over wat een zoutlamp is en wat de voordelen zijn! 

Wat is een zoutlamp?

In een aantal artikelen van ons  hebben we de Himalaya zoutlamp al eens benoemt. Zoals in dit artikel over duurzame cadeaus en deze over ‘groene’ slaapkamer inspiratie. Maar wat is een Himalaya zoutlamp nou precies en waarom zouden wij er jou één aanraden? Als je het antwoord wilt weten adviseren wij je om door te lezen! 😉 

Een Himalaya zoutlamp is een lamp welke volledig bestaat uit zout vanuit het Himalaya gebergte. Om specifiek te zijn uit de Punjab regio in Pakistan. Deze grove stukken zout worden vervolgens omgebouwd tot lamp of theelicht. Maar ze worden ook fijner vermalen zodat je het kunt gebruiken als zout voor in de keuken. De lampen komen in verschillende formaten, zo heb je zout lichten die tussen de 2 à 3 kilo wegen maar ze bestaan ook in formaten van 20 kilo of meer! Naast lampen zijn er dus ook theelicht varianten en zoutlampjes voor in je slaapkamer op een stekker.  De Himalaya zoutlampen geven een warm licht en stralen een behaaglijke sfeer uit. Hebben we je qua gezelligheid al kunnen overtuigen? En dan moeten we de grootste voordelen nog benoemen!

Himalaya zout op plankje

Waarom is een Himalaya zoutlamp goed voor je? 

Er zijn een aantal variabelen die er voor zorgen dat een Himalaya zoutlamp niet alleen mooi is voor in je interieur, maar mogelijk ook goed zijn voor jou! Een Himalaya zoutlamp zou namelijk kunnen zorgen voor een blij en positief gevoel, de luchtkwaliteit verbeteren en de nachtrust bevorderen. En dit zijn mogelijk nog maar een aantal pluspunten van een Himalaya zoutlamp. De voordelen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd maar wel ervaren door een heleboel mensen! Wat kan een zoutlamp nog meer voor jou betekenen? We vatten de mogelijke voordelen nog even kort samen voor als je nog niet overtuigt bent:

  • Luchtzuiverende werking (wel wetenschappelijk bewezen trouwens!)
  • Verbetert de nachtrust
  • Sfeermaker 😉
  • Zorgt voor een positief gevoel
  • Positieve werking op de luchtwegen (tip voor mensen met bronchitis/astma!)
  • Bevordert ontspanning
  • De zoutlamp heeft ontstekingsremmende eigenschappen
  • Haalt pollen uit de lucht 

Maar hoe werkt dat dan, zo’n zoutlamp? 

Oke, we gaan dit proberen om simpel uit te leggen. Wanneer je de Himalaya zoutlamp aanzet wordt het zout warm. Het zout wordt warmer dan de lucht om de zoutlamp heen en gaat dan condenseren. Het water verzamelt zich op de zoutlamp en neemt stofdeeltjes, pollen, schimmels en bacteriën mee die vervolgens achterblijven op de lamp. Hierdoor gaat de lamp negatieve ionen aanmaken en verspreiden door de ruimte. Dit is geen slecht iets, negatieve ionen zijn juist goed voor ons gestel!

Een tekort aan negatieve ionen in de lucht zou depressieve gevoelens teweeg kunnen brengen. Daarnaast kunnen zij een verslechterde weerstand veroorzaken en vermoeidheid. De negatieve ionen zorgen ervoor dat de positieve ionen, die vaak veel meer aanwezig zijn in huis, opgeheven worden. Kort gezegd: positieve ionen komen in de lucht door veelvuldig gebruik van mobieltjes, laptops en TV’s. Negatieve ionen komen in de lucht door natuurverschijnselen. Daarom is het van belang dat… 

Deze blijven dan achter op de zoutlamp en worden op deze manier uit de lucht waar de lamp staat verwijdert. Het is wel zo dat hoe groter de ruimte is, hoe groter de lamp zou moeten zijn om de hele kamer te kunnen schonen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere zoutlampen te plaatsen. 

Tip van flip: gebruik in je zoutlamp een gloeilamp in plaats van LED verlichting. LED verlichting zorgt ervoor dat de lamp niet warm wordt, hierdoor loop je het positieve effect van de zoutlamp mis en dat wil je natuurlijk niet. 😉 Liever geen gloeilamp gebruiken? Kies dan voor een zout theelicht, deze wordt verwarmd door een kaarsje en heeft dezelfde positieve effecten als de lamp! Disclaimer: de meeste zoutlampen komen inclusief bolletje, dus hoef je je hier helemaal niet druk om te maken. 

Moet ik een Himalaya zoutlamp dan nog schoonmaken? 

Het kan gebeuren dat je zoutlamp gaat tranen of huilen, dit is niet erg en gebeurt soms. Het zout trekt namelijk water aan en dit kan gaan lekken. Omdat je van te voren niet weet of dit met jou zoutlamp gaat gebeuren is het belangrijk om hem op een ondergrond te plaatsen zodat je geen schade krijgt op de ondergrond. 

Daarnaast kun je de lamp eens in de zoveel tijd afnemen met een doek om de stofdeeltjes etc. te verwijderen. Doe dit met een droge doek, een vochtige doek vind de zoutlamp niet zo fijn. Je kunt er ook voor kiezen om dit met een zacht borsteltje te doen. 

Zoutlamp op Bureau

Waar kun je een echte Himalaya zoutlamp kopen? 

Nou, het makkelijkste is via bol.com vinden wij! Iedere zoutlamp is uniek en er is er dus nooit 1 hetzelfde, ze zijn allemaal even bijzonder. Het kan dus wel zijn dat jouw zoutlamp iets afwijkt van het plaatje, maar logisch toch. Wil je liever een exemplaar met eigen ogen bewonderen? Dan zul je op zoek moeten naar een  fysieke winkel die deze verkopen. Wij hebben goede ervaringen met online aanschaf van een Himalaya Zoutlamp dus kunnen je dit ook aanraden. 😉

Let er wel op bij aankoop dat het een Himalaya zoutlamp is afkomstig uit Pakistan. Dit staat er vaak wel bij en anders kun je het herkennen aan het feit dat een echte zoutlamp traant. De meest voorkomende zoutlampen zijn roze, maar ze bestaan in meerdere kleuren, rood of grijs bijvoorbeeld. Er is voor iedereen wel wat wils qua kleur of grootte! Daarnaast is het ook een leuk cadeau om te geven, of om zelf te houden natuurlijk! De meeste zoutlampen beginnen met een prijs vanaf 15 euro maar het is afhankelijk van hoe groot je hem wilt!

En, ga jij een Himalaya zoutlamp aanschaffen? Wij raden het in ieder geval van harte aan! Wil je meer weten over hoe je de luchtkwaliteit in huis kan verbeteren? Lees dan ook dit artikel over luchtzuiverende planten! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.