My Eco Home.nl
is-wandelen-een-sport
Lifestyle

Is wandelen een sport? Handige tips voor de motivatie!

Als er een sport een boost heeft gemaakt in 2020 dan is het wel wandelen. Wie doet dit tegenwoordig niet? Daar zit een hele logische reden achter, met al dat thuiswerken moeten we de frisse lucht zelf opzoeken. Wandelen is goedkoop en makkelijk. Je trekt je schoenen aan, loopt naar buiten en kan beginnen! Toch vindt niet iedereen wandelen even leuk. Om zelfs de meest geharde wandel hater te motiveren geven wij je een aantal tips! 

Is wandelen een sport?

Voordat ik begon met wandelen dacht ik echt dat het geen sport was. Het is iets wat je gewoon dagelijks doet. Maar de waarheid blijkt toch anders, wandelen is hartstikke gezond! Ik had al in geen jaren meer iets aan mijn conditie gedaan, afgezien van één week in het jaar snowboarden. Nu, op de rijpe leeftijd van 27 jaar, heb ik al last van een versleten knie. Dat was een reden om iets aan beweging te gaan doen. Als ik dat niet deed keek ik binnen afzienbare tijd tegen een operatie aan, iets wat ik door middel van sporten nog 20 jaar kan uitstellen. 

Mijn nieuw aangestelde trainer zei dat het een goed idee is om naast het trainen iedere dag een bewegingsmoment in te lassen. Wandelen is simpel en effectief volgens hem. Je kan zo snel wandelen als je zelf aankunt en zo lang lopen als je wilt. Door dagelijks te wandelen verbrand je vrij gemakkelijk manier wat calorieën en het zal vanzelf makkelijker en sneller gaan. En als je denkt dat wandelen niets uithaalt en je beter kunt gaan hardlopen, kan ik je vertellen dat dat niet per se waar hoeft te zijn. Als een hardloper namelijk een half uurtje gaat hardlopen en ik ga een uur wandelen heb ik in totaal een half uur meer bewogen. Wandelen hou je veel langer vol dan hardlopen. Denk maar eens na: hoe lang kun je hardlopen voordat je moet stoppen om op adem te komen en hoelang kun je wandelen? Stap jij een uur goed door zul je zien dat je daarmee ook resultaten kunt boeken. Ik begon met een gemiddelde van 5 km per uur, inmiddels ruim 6 km per uur. Dat is een hele kilometer meer in een uur tijd. Als je mij dus vraagt of wandelen een sport is, dan zeg ik volmondig ja!

is-wandelen-een-sport

Leg jezelf geen druk op

Ik verplicht mezelf om iedere dag naar buiten te gaan en een rondje te lopen. Wat ik niet doe is mezelf opleggen hoe lang en hoe hard ik loop. De ene dag voel ik me beter en loop ik vanzelf harder, maar er zijn genoeg variabelen die ervoor zorgen dat ik langzamer of korter loop. Op de dagen dat ik een training van de sportschool volg, geef ik mezelf de optie om die dag te gaan wandelen. Dat is geen verplichting aangezien ik die dag al beweeg. Toch ga ik 9 van de 10 keer wel en ik ben er iedere keer weer blij om. Frisse lucht doet ieder mens goed!

Breng afwisseling in je rondje

Als je iedere dag broccoli eet is de lol er snel vanaf. Hetzelfde geldt voor wandelen! Loop je rondje andersom of loop gewoon een totaal andere kant op als dat je normaal altijd doet. Ik ga soms nog wel eens naar het strand of het bos om daar een rondje te lopen. Ga je ergens naartoe dat een eindje bij je huis vandaan is? Ga daar in de buurt rondlopen. Zo kom je weer eens ergens anders en blijft het interessant. 

Wat te doen als het grauw en grijs is?

Ik snap het wel, je kijkt uit het raam en ziet dat het regent. Alsof je nu naar buiten zou gaan om te wandelen. Je bent niet gek! En toch, hoeveel voldoening zou het wel niet geven als je uiteindelijk toch wél naar buiten bent geweest?! Vaak maak je het veel groter in je hoofd dan dat het eigenlijk is. Weet je nog die sneeuwstorm in februari? Ik ben gaan wandelen! Afgezien dat het ontzettend koud was, was het ook ontzettend tof! Sneeuw die over de weg heen waaide. Het bracht het kinderlijke in me terug, dat gevoel dat je krijgt de avond voor je verjaardag. Ben jij een koukleum? Mij is wel eens verteld dat het niet koud is, maar dat je te dun bent gekleed. Een mindset die me tot de dag van vandaag goed doet. Het is maar net hoe je naar een situatie kijkt! 

Extra motivatie nodig?

Zoek een wandelmaatje!

Samen lopen is altijd gezelliger dan alleen. Niemand in de buurt? Bel ze! Tijdens het wandelen is het een uitgelezen moment om die ene vriend te bellen die je al veel te lang niet hebt gesproken. Zo spendeer je quality time en ben je in beweging. Is er niemand beschikbaar om mee te wandelen? Geen paniek! Je kunt van alles gaan doen tijdens je rondje, luister bijvoorbeeld naar een inspirerende podcast, audioboek of je favoriete muzieklijst. Je kunt ook de hond van de buren, oma óf het asiel uitlaten. In het asiel zitten genoeg lieve beestjes die graag de benen willen strekken!

Download een app of koop een smartwatch

Wat je ook kunt doen is om tijdens een werkvergadering te gaan wandelen. Zet met je collega’s een team op in de app Ommetje. Zo stimuleer je elkaar om de deur uit te gaan en te bewegen! Persoonlijk maak ik geen gebruik van Ommetje omdat ik er te competitief voor ben. Ik ga dan obsessief wandelen alleen maar om de punten binnen te halen. Aangezien ik dus nog steeds een versleten knie heb is dat voor mij geen optie. Ik moet goed luisteren naar wat mijn lichaam aangeeft. Waar ik gebruik van maak is Strava. Ik volg een aantal van mijn vrienden en familie dus ik kan zien wat zij hebben gedaan. Verder trackt het hoeveel, hoe snel en lang je hebt gelopen. Een smartwatch zoals een Apple Watch of Fitbit kan ook een optie zijn. Die houdt precies bij hoeveel stappen je hebt gelopen die dag! 

is-wandelen-een-sport

Geef jezelf een doel

Loop naar je tante die je nog een boek moet brengen of ga naar de supermarkt in de wijk verderop. Dat is een makkelijke manier om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Wat je ook kunt doen is naar een koffietentje lopen en een kop koffie halen. Neem je herbruikbare koffiebeker mee en gaan! Zo kijk je uit naar wat je gaat doen en krijg je ongezien de beweging waar je naar op zoek bent. Focus je onderweg op dingen die je tegenkomt, ga vogels spotten of tel het aantal ronde raampjes dat je ziet. Ga vooral niet denken hoe zwaar het is of hoe koud of nat je bent want zo wordt het alleen maar lastiger.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ben je van plan om een grote ronde te lopen en je komt geen winkels of koffietentjes tegen? Neem een snack en wat drinken mee. Niets is zo erg als wanneer je hele erge honger hebt en je kunt er niets aan veranderen. Been there done that, echt geen aanrader. Zorg er verder voor dat je goede schoenen én sokken aan hebt. Een blaar voorkomen is de sleutel voor een lekkere wandeling! En zoals we al zeiden kleed je warm genoeg aan voor het weer. Temperatuur zegt niet alles, kijk ook naar de wind en de gevoelstemperatuur. Zo sta je nooit voor verrassingen. Loop je op open vlaktes, loop je rondje dan zo dat je de wind in je rug hebt. 

is-wandelen-een-sport

Last but not least

Heb je wandelen een tijdje geprobeerd en is het écht niets voor jou? Ga dan vooral niet tegen je zin in wandelen totdat je het echt met passie haat, probeer iets nieuws! Vraag familie, vrienden en kennissen wat zij doen om fit te blijven. Je weet wat ze zeggen, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden! Probeer fietsen, nordic walking, of skeeleren. Er zijn nog zoveel sporten om te proberen en daar hoef je in het begin echt niet veel geld aan kwijt te zijn. Leen skeelers van een vriend of vriendin en kijk een tijdje aan of het iets voor jou is. Bewegen is goed voor je, zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel. En daarbij, niemand bepaalt wat goed werkt voor jou! 

Na het lezen van dit artikel krijgen wij spontaan zin om meteen te gaan wandelen. Op naar buiten, op zoek naar de frisse lucht. Wandelze!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.