My Eco Home.nl
miracle-morning
Lifestyle

Hoe het Miracle Morning boek mijn leven positief heeft veranderd!

Een boek dat je leven kan veranderen. Ja hoor, geloof je het zelf? Miracle Morning heeft het wel voor mij gedaan. First things first, ik ben écht niet super ‘zweverig’, maar dit boek is inspirerend. Hal Elrod vertelt in zijn boek over de Miracle Morning routine. Hoe hij ‘s ochtends met energie opstaat om zijn dag succesvol te beginnen. De reden waarom hij en duizenden anderen er zo enthousiast over zijn? Simpel, dat is omdat het werkt en ik kan dat alleen maar beamen! Wil jij weten wat de Miracle Morning routine inhoudt, hoe jij kunt starten met de Miracle Morning en wat mijn MM ervaring is? Lees dan snel verder! 

Wat is Miracle Morning?

Voor iedereen die er nog nooit van heeft gehoord: Miracle Morning is een boek van Hal Elrod. Hij schreef dit boek na een zware periode in zijn leven. Een periode die hij af kon sluiten dankzij de Miracle Morning methode. Dag in dag uit bleef hij liever de hele dag in bed liggen dan zijn mentale en financiële problemen op te lossen. Met vallen en opstaan heeft hij de Miracle Morning methode gecreëerd. Het concept is eigenlijk om vroeg op te staan en een uur lang 6 gewoontes te beoefenen. De 6 gewoontes (savers) focussen zich op jou en hoe je meer uit jezelf en je leven kunt halen. Door je ochtend positief, gefocust en vroeg te beginnen wordt je dag vanzelf beter en daarmee dus je hele leven!

miracle-morning

Hoe vroeg is vroeg?

Dit mag je zelf invullen, het gaat erom dat je het eerste uur van de dag aan jezelf spendeert. 6 uur is een mooie tijd om te beginnen, maar er zijn fanatiekelingen die om 5 uur of zelfs 4 uur opstaan! Persoonlijk raad ik aan om 1.5 a 2 uur voordat je dag echt begint op te staan, zo heb je alle tijd om de 6 gewoontes te beoefenen en nog wat extra tijd om bijvoorbeeld de vaatwasser uit te ruimen, een was te draaien of de hond uit te laten. Leg je telefoon gedurende dit uur ook weg. Afleiding is niet de bedoeling en zal ook makkelijker zijn aangezien het vroeg is. De gemiddelde mens slaapt nog! 

De Miracle Morning Savers

Iedere letter van het woord ‘savers’ staat voor een gewoonte. Je kunt de savers in de volgorde doen die jij het prettigst vindt. Ze trekken er in het boek een uur voor uit om iedere ochtend de gewoontes uit te oefenen. Je kunt zelf bekijken hoe lang je een gewoonte wilt beoefenen. In het boek staat wel een voorbeeld, maar je kunt het zelf invullen. Ik ga alle 6 de punten langs om uit te leggen waar het voor staat. 

S staat voor Silence

Stilte dus, een moment om je gedachten tot rust te brengen. Wat ik het ook wel zou noemen is mindfulness. Je kunt het op verschillende manieren invullen, door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten, diep naar je buik adem te halen, mediteren, bidden of door dankbaarheid te tonen. Stilte betekent niet letterlijk stilte, maar meer een bewuste stap op de plaats te zetten. Laat je gevoelens en emoties langskomen en bekijk ze zonder veroordeling of schuldgevoel. In stilte zitten en mindful zijn kan ik het begin best moeilijk zijn, maak je geen zorgen als je wel afdwaalt. Wanneer je je realiseert dat je afdwaalt ben je al een stap verder aangezien je je het realiseert!

A staat voor Affirmations

Affirmaties, om eerlijk te zijn had ik hier nog nooit echt van gehoord voordat ik het boek ging lezen. Hoe ik affirmaties opvat is zo: als jij negatieve gedachten vaak genoeg zegt of denkt dan begint je onderbewustzijn dit te geloven. Hetzelfde geldt dan dus voor positieve gedachten. Herhaal je die vaak genoeg dan herprogrammeer je eigenlijk je onderbewustzijn en begin je erin te geloven. Voorbeeld: als jij constant denkt ik heb ernstige hoogtevrees, dan gelooft iedere cel in je lichaam dit en zul je nooit durven te bungeejumpen. Als je denkt ik ben een doorzetter en ik durf alles wat op mijn pad komt aan dan zal je onderbewustzijn zich ook zo gedragen en wordt dat bungeejumpen al een stuk makkelijker. En zo geldt dit dus met alles in het leven, heb positieve gedachten en je zult zien dat het je zal lukken. Een quote van Henry Ford slaat de spijker op z’n kop: ‘Of je nou denkt dat je het kan, of denkt dat je het niet kan, je hebt hoe dan ook gelijk’. De bedoeling van de affirmaties is te bedenken wat je wilt bereiken en waarom. Van daaruit ga je positieve gedachten te formuleren. Je zult zien dat het werkt, ik heb inmiddels de baan gekregen die ik graag wilde. Een stukje van mijn affirmatie was dit: ‘Ik verdien het deze baan te krijgen! Er is geen betere kandidaat voor deze baan dan ik!’.

miracle-morning

V staat voor Visualisation

Iedereen heeft dromen en soms lijken die mijlenver weg te staan van waar je nu bent. Dat betekent niet dat je die dromen niet kunt bereiken. Laten we zeggen dat je graag een marathon wilt hardlopen. Op dit moment doe je niets aan sport en je kunt je dus ook niet bedenken hoe je dit ooit zult bereiken. Ga dan visualiseren, stel jezelf voor hoe je rent en over de finish komt, hoe euforisch je zult voelen en de mensen die je aan de kant van de weg aan het aanmoedigen zijn. Door het te visualiseren zal het een mogelijkheid worden. En omdat je het jezelf ziet doen wordt het ook realistisch. Als je het in je dromen red, dan kan je het in het echt ook. Het komt eigenlijk weer terug bij je onderbewustzijn. Je onderbewuste begint in je visualisatie te geloven! 

E staat voor Excersize

Niet iets waar je nou om staat te springen ‘s ochtends in de vroegte. En toch zijn er vele verschillende sporten. Je kunt zelf kiezen wat je wilt doen, ga je naar buiten en hardlopen of doe je liever een yoga training? Wil je het zelf niet verzinnen ga dan op zoek op het internet. Er staan meer dan genoeg filmpjes online van workouts die je kunt volgen. Neem een abbonement op Happy with Yoga voor variatie aan verschillende yoga trainingen of doe een korte HIIT workout waarbij je hart goed gaat pompen. Voor ieder wat wils! ‘S ochtends sporten helpt je om je energieniveau een boost te geven en het is uiteraard hartstikke gezond! Die workout hoeft ook echt niet lang te duren. Sommige ochtenden hef ik mijn knieen voor 1 minuut, doe 10 squats en 10 push ups en stop er dan weer mee. Maar ik heb wél mijn eerste beweging voor de dag binnen. Zo makkelijk kan het zijn! 

R staat voor reading

Lezen brengt kennis, inzicht en creativiteit. Je leert niet sneller dan wanneer je een boek leest. Een boek vertelt je precies wat je wilt weten, je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Op een directe manier ga je op zoek naar informatie die jij nodig hebt om verder te komen. Zelfhulpboeken hebben nogal een zweverig en zielig imago en dat is onterecht. De lading wijsheid die in deze boeken staat is onbetaalbaar. Ik wil niet zeggen dat je ieder woord wat in een boek staat letterlijk moet overnemen, maar je kunt de dingen die erin staan en voor jou werken wel meenemen! Je kunt boeken lezen die jou interesseren, zoek jij de liefde van je leven? Lees een boek over dat onderwerp. Hetzelfde geldt voor de mensen die dromen van miljonair worden of de succesvolste persoon zijn in hun vakgebied. Er zijn boeken geschreven over elk onderwerp wat je maar kunt bedenken. Kies iets dat jou verder helpt en begin! Maak je geen zorgen wanneer je denkt dat je geen goede lezer bent. Iedereen is een lezer zolang je maar leest. Iets wat je vaak beoefent wordt je vanzelf beter in!

S staat voor Scribing

Scribing is een ouderwets Engels woord, wat ermee bedoeld wordt is schrijven. Schrijven is eigenlijk gewoon gratis therapie. Je schrijft je gevoelens, emoties en frustraties op waar je op dat moment mee zit. Door het van je af te schrijven laat je de emoties en frustraties achter op het papier en blijf je er zelf niet mee rondlopen. Je kunt een dagboek kopen en gewoon beginnen met schrijven. Dat is wat ik doe, ik heb een mooi uitwisbaar notitieboek gekocht en doe gewoon maar wat. Sommige dagen schrijf ik vier pagina’s vol en de volgende dag maar een. Het is net hoe ik me voel en waar ik zin in heb. Heb je geen zin om old school met pen en papier aan de gang te gaan kun je er natuurlijk voor kiezen om een digitaal dagboek te beginnen. Je kunt schrijven over wat jij wilt, niemand legt regels op. Doe wat jij prettig vindt! 

30 dagen challenge

In het boek wordt je uitgedaagd om 30 dagen lang vroeg op te staan en de 6 gewoontes te beoefenen. De reden dat het 30 dagen is, is omdat het zolang duurt om ergens aan te wennen en het te kunnen implementeren in je leven. De eerste 10 dagen zullen het zwaarst zijn, dag 11 tot 20 zul je je goed voelen. Het wordt al een stuk makkelijker en je denkt misschien dat je wel een dagje vrij kunt nemen. Doe dat niet want dan wordt het extra moeilijk om weer te starten (neem dat maar van mij aan). Dag 20 tot 30 zal het normaal worden en zul je zien dat je op sommige dagen misschien zelfs vóór de wekker wakker wordt! En na dag 30? Misschien vind je het vroege opstaan wel zo fijn dat je dag 31 weer vroeg uit bed stapt! 

Mijn ervaring

Om eerlijk te zijn begon ik dit boek al met een voorsprong. De afgelopen maanden ben ik namelijk al iedere werkdag om 6 uur opgestaan. Dat neemt niet weg dat ik evengoed enthousiast ben over dit boek ben én dat ik er veel van heb geleerd. Dat vroege opstaan zat er bij mij dus al in, wat niet wegneemt dat het makkelijk is. In het boek worden er technieken gegeven over hoe het makkelijker is om op te staan:

  • Zet je wekker aan de andere kant van de kamer
  • Ga direct je tanden poetsen
  • Drink een glas water ter hydratatie

Al deze dingen helpen je om makkelijk wakker te worden en de dag te beginnen. Dat was bij mij wel nodig, want er zaten genoeg dagen tussen dat ik de snoozeknop nog 4 keer indrukte.

Wat het boek ten eerste bij mij veranderde was dat ik met positieve gedachten moest gaan slapen. Je kunt ‘s avonds affirmaties opnoemen of je dankbaarheid voor die dag benoemen. De gedachte waar je mee gaat slapen wordt je ook mee wakker. Denk jij dus ‘Oh het is al zo laat, ik kan nog maar 6 uur slapen. Morgen ben ik de hele dag moe’. Je raad het al, dan wordt je ook vermoeid wakker! Dat is bij mij veranderd, ik denk nu wat heb ik heerlijk geslapen en heb genoeg energie om mijn dag succesvol te beginnen! Dat is eigenlijk gelijk de eerste affirmatie, waar je in gelooft komt ook uit! 

miracle-morning

Wees lief voor jezelf (en realistisch!)

Ik vond het lezen over Stilte, Affirmaties en Visualisatie een eye opener. Het gaat eigenlijk allemaal over het hebben van positieve gedachten. Ik was altijd nogal pessimistisch en negatief. Ik geloofde altijd dat iets gedoemd was om te mislukken. Ik ben nu hard bezig om deze gedachten om te draaien naar positieve gedachten. Ik ben echt niet altijd blij, positief en energiek. Er zijn dagen dat ik er écht geen zin in heb en dan ga ik ook niet doen alsof. Niemand is altijd maar blij, er zijn altijd tegenslagen. Het belangrijkste is dat je dat accepteert, jezelf niet veroordeeld en later weer positief gaat denken. Blijf er vooral niet in hangen, dan wordt het alleen maar erger! Accepteer de minder goede dagen en blijf vooruit kijken, alles is tijdelijk!  

‘Waar je nu bent is het resultaat van wie je was, maar waar je nu naartoe gaat hangt helemaal af van wie je verkiest te zijn’ – Miracle Morning

Mijn Miracle Morning routine

Als iemand zegt doe A dan doe ik altijd B. Ik heb er een hekel aan wanneer mensen me iets opleggen. En dus doe ik niet mee aan de challenge. Ik zie een challenge altijd als iets tijdelijks. Ik wil graag mijn leven op een duurzame en blijvende manier verbeteren. Ik wil graag vroeg opstaan omdat ík dat wil, niet omdat een challenge me uitdaagt om dat te doen. 

Dus ik sta vroeg op, om ongeveer half 6 doordeweeks. In het weekend laat ik mijn telefoon beneden en zet ik geen wekker. Maar omdat ik dus al maanden vroeg opsta is mijn systeem inmiddels zo geprogrammeerd dat ik altijd voor 7 uur wakker ben, uiterlijk half 8. En ik vind het heerlijk! Ik sta op en loop naar beneden om een pot thee en een bakje yoghurt te halen. Dit neem ik mee naar boven en ga comfortabel in mijn bed zitten. Ik doe niet iedere dag alle savers, ik doe waar ik die dag zin in heb. Dat is eigenlijk altijd wel lezen en schrijven. De rest doe ik allemaal wel, maar soms in een andere volgorde óf op een ander tijdstip in de dag. Tijdens mijn dagelijkse wandeling doe ik bijvoorbeeld soms mijn affirmaties, visualisatie en stilte. Dat werkt voor mij net zo goed! Na het uur (of half uur of 5 minuten) aan mezelf te hebben besteed begint de dag. 

Nadelen van de Miracle Morning

In het begin hield ik me heel strikt aan de 6 stappen, zette ik ook kruisjes wanneer ik een gewoonte had gedaan. Dat werkte benauwend, ik stond die eerste dag om 5 uur op en ik voelde de weerstand in me. Ik wilde helemaal niet 5 uur opstaan, ik voelde me blij toen ik om half 6 opstond. Half zes is vroeg genoeg voor mij, ik krijg nog steeds alles gedaan! Ik ben er dus snel mee gestopt. In het boek staat ook: “pas de savers aan aan jouw ochtend”. Dat heb ik dus gedaan, ik doe iets zolang ik het leuk vind. Ik verander dagelijks en dus verandert mijn ochtendroutine ook dagelijks. Door je vast te pinnen aan de routine houd je geen ruimte over voor flexibiliteit en geeft het gevoelens van frustratie wanneer het je een dag niet lukt om alle savers te doen. Neem het Miracle Morning ochtend routine dus met een korreltje zout. Het gaat erom dat je een ochtend heb die je naar een succesvol leven brengt. Als dat betekent dat je eerst een half uur je computer opent om te gaan werken aan je bedrijf dan so be it! Onthoud, wees lief voor jezelf! 

Voordelen van de Miracle Morning routine

Het is een hands-on boek. Het legt in duidelijke taal uit hoe je je leven succesvol kunt maken met handvatten die haalbaar zijn. Het geeft een goede uitleg en onderbouwing over de savors en voordelen van vroeg opstaan. Wel is het een tikje Amerikaans, maar toch twijfel ik er niet aan dat er veel kennis wordt gedeeld. Het boek is geschreven door iemand die ook echt gelooft in de Miracle Morning en dit voel je. Ik was echt razend enthousiast toen ik het boek las, vertelde het aan familie, collega’s en vrienden. Dit omdat het een boek is wat ik begreep en wat mij leek te begrijpen! Ik zou zeggen lees het boek en haal eruit wat je kunt gebruiken. Je kunt er alleen maar van leren!  

Hoe ziet jouw ochtend routine eruit? Sta jij ook iedere dag vroeg op?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.