My Eco Home.nl
duurzame-mondkapjes
Lifestyle

Duurzame Mondkapjes Kopen? 10x duurzame mondkapjes op een rij!

Sinds oktober 2020 wordt ons aangeraden om in openbare ruimtes mondkapjes te dragen in strijd tegen het coronavirus. In december komt er zelfs een wet die de mondkapjes gaat verplichten in openbare ruimtes in Nederland. Tijd dus om ons te gaan verdiepen in de wereld van mondkapjes. Wat we willen voorkomen is onze afvalberg te vergroten door wegwerp mondmaskers te gebruiken. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar duurzame mondkapjes en waar je ze kunt kopen. Op naar een zero waste mondkapjes wereld! 😉

Fair Fashion Mondkapjes

Wij hebben een aantal eisen waar mondkapjes volgens ons aan moeten voldoen. Ze moeten wasbaar zijn, gemaakt van duurzaam materiaal en het liefst geproduceerd met het oog op fair fashion. Met fair fashion bedoelen wij dat de producten zijn gemaakt onder eerlijke omstandigheden en met een zo min mogelijk schadelijk effect voor onze planeet. Best logisch lijstje toch? Tijdens ons onderzoek is echter gebleken dat het voor mondkapjes iets moeilijker is dan dat je zou verwachten. Misschien komt dit ook omdat het een redelijk nieuw product is voor merken. De lijst groeit echter wel in aantal bedrijven welke hier bewust mee bezig zijn, misschien doen we over een tijdje weer eens een update.

Spoiler: een duurzaam mondkapje is bij aanschaf duurder dan een wegwerp mondkapje. Alleen op termijn zal je merken dat een duurzaam mondkapje goedkoper is. Dit omdat je het eenmalig koopt en het lang meegaat. Je kan het mondkapje wassen waardoor je het telkens opnieuw kunt gebruiken.

Wegwerp mondkapjes lijken misschien hygiënischer, maar zijn veel slechter voor het milieu. Ze worden gemaakt van plastic en dienen officieel na eenmalig gebruik weg te worden gegooid. Dit zou betekenen dat één bezoekje aan de bakker van vijf minuten je een mondkapje kost. Als je dus een boodschappen rondje gaat doen en je vier winkels bezoekt kost dit je dus officieel 4 mondkapjes. Het hygiëne aspect bij duurzame mondkapjes kun je ondervangen door je mondkapje regelmatig te wassen en er een aantal aan te schaffen zodat je in elke jas en tas een schoon kapje kan bewaren.

Oja, nog een laatste reden. Wij vinden de wegwerp mondkapjes ook echt niet mooi en ze zijn zo hoog dat ze telkens voor je ogen zitten. Plus met een duurzaam mondkapje met een leuk printje onderscheid je jezelf van de massa! Des te meer reden om te kiezen voor een duurzaam mondkapje!

mondkapje in openbaar

10 x duurzame mondkapjes

Hieronder volgt een lijstje met duurzame mondkapjes welke voldoen aan onze boven gestelde eisen. Naast dat je goed bezig bent voor de wereld om je heen sponsor je daarnaast ook een kleinere ondernemer welke het in deze tijden ook moeilijk hebben. Win-win dus! We hebben geen prijzen vermeld in onderstaand lijstje omdat deze nogal eens kunnen wisselen. Op de website van de producent staan deze uiteraard wel!

Armed Angels

De mondkapjes van ArmedAngels zijn gemaakt van 50% biologisch katoen en 50% gerecycled polyester. Ze zijn er in de basic kleuren zwart en wit, maar bevatten wel leuke teksten als “I warmly smile under this mask”. De mondkapjes worden geproduceerd in Portugal. Een ander mooi aspect van dit mondkapje is dat twee euro van elk verkocht mondkapje wordt gedoneerd aan Artsen Zonder Grenzen. Mooi gebaar toch!

BORO*MINI

De mondkapjes van BORO*MINI worden handgemaakt in hun atelier in Amsterdam. De kapjes worden gemaakt van stukjes rest stof, een no waste gedachte dus. Ze maken mondkapjes van 100% biologisch katoen, ook fijn om te weten! Daarnaast worden de producten van BORO*MINI geverfd op een natuurlijke manier, zonder toxische stoffen. Dit duurzame verfproces is beter voor de aarde en voor onze huid. Ze maken mondkapjes voor zowel volwassenen als kinderen én hebben mooie kleuren en prints. Wij zijn fan!

Boro Mini Mondkapjes
Mondkapjes van Boro*Mini

Cayboo

Cayboo maakt mondkapjes van 100% bamboe stof. De stof is luchtig en het mondkapje bevat zelfs een filter voor bijvoorbeeld een stukje keukenpapier. Ze bevatten een elastieken band welke op maat geknoopt kan worden waardoor iedereen het mondkapje past.

Fraenck

De mondkapjes van Fraenck zijn van 100% bio katoen en zijn verkrijgbaar in twee varianten. Één met elastieken welke je om je oren doet (De Elvy) en één met elastieken welke je om je hoofd doet (De Velma). Het verschil is dat de Velma goed aansluit om je gezicht en de Elvy zit iets losser, net wat je prettig vindt dus. Beide mondkapjes zijn er in verschillende maten, kleuren en prints. De mondkapjes worden gemaakt in Nederland, bestaat uit twee lagen en er zit een ruimte in waar je zelf een filter in kunt doen.

Rotterdams Handwerk

 Zoals de naam al aangeeft, de mondkapjes worden gemaakt in Rotterdam door Rotterdams Handwerk. Specifiek door mensen welke noodgedwongen thuiszitten en van een laag inkomen moeten rondkomen. De mondkapjes zijn twee laags en er is ruimte voor een filter. De mondkapjes bestaan voor 100% uit katoen.

Aarden

Aarden (voormalig Dutch Spirit) maakt normaal gesproken duurzame maatkleding/pakken voor mannen en vrouwen. Tegenwoordig maken ze ook mondkapjes en die zijn echt next level. De mondkapjes van Aarden zijn vochtwerend aan de buitenkant en vochtabsorberend aan de binnenkant. Daarnaast hebben ze een Zwitsers keurmerk die is gegeven door de Covid-19 Taskforce. Dit houdt in dat de mondkapjes zijn getest en goedgekeurd voor niet medisch gebruik. De mondkapjes worden gemaakt van 60% gerecycled materiaal en kunnen ongeveer 20 wassen meegaan zonder dat het zijn eigenschappen verliest. De mondkapjes kunnen een aantal dagen na elkaar gebruikt worden zonder te wassen. Wanneer de mondkapjes hun beste tijd hebben gehad is het mondkapje voor 100% recyclebaar. Echt no waste dus!

Atelier Revive

Wat de mondkapjes van Atelier Revive bijzonder maakt is dat ze aan twee kanten te dragen zijn. Twee mondkapjes voor de prijs van één dus 😉. Ze worden gemaakt van reststoffen welke voor 100% van katoen zijn. Ook kan het mondkapje gewassen worden op 60 graden. Verder is er ruimte voor een filter aan de binnenkant voor extra bescherming. De mondkapjes zijn er in verschillende printjes, voor ieder wat wils!

Fe Atelier

De mondkapjes van Fe Atelier worden gemaakt in Amsterdam en bestaan voor 100% uit biologisch linnen en katoen. De binnenkant van de mondkapjes zijn gemaakt van katoen en de buitenkant van linnen.  De mondkapjes hebben een fijne pasvorm en komen in verschillende maten (S t/m L). De mondkapjes zien er rustig uit en komen in verschillende basiskleuren. Ook is er een ruimte om een extra filter te plaatsen.

Vrouw doet boodschappen met mondkapje

Solitude The Label

De productieplaats van de mondkapjes is in Nederland en ze bestaan uit 100% katoen afkomstig uit reststof. Daarnaast hebben ze geen standaard elastiekjes om de oren maar gebruiken ze verstelbare touwtjes welke je om je achterhoofd vastbind. De mondkapjes zijn enkel verkrijgbaar in maat M maar wel in verschillende printjes. 

NHNCD

De mondkapjes van NHNCD zijn aan twee kanten te dragen en worden gemaakt van gerecyclede materialen zoals katoen of denim. De materialen zijn daarnaast 100% biologisch. De banden om de mondkapjes op hun plaats te houden zijn van elastiek en lopen over het achterhoofd in plaats van achter de oren. Zowel het materiaal zelf als het mondkapje worden gemaakt in Nederland. Het mondkapje komt in twee maten en verschillende kleuren. Daarnaast doneert NHNCD van ieder verkocht mondkapje één euro aan het longfonds. Kortom, een heel mooi duurzaam initiatief.

Zelf een mondkapje maken

Naast de bovenstaande duurzame mondkapjes welke je voor het gemak online kunt kopen, kan je natuurlijk ook zelf een mondkapje maken. Van een stukje stof wat je nog hebt liggen of misschien een oud kussensloop met een kek printje. Dan ben je pas echt duurzaam bezig natuurlijk! Op het RIVM vind je een instructie hoe je een mondkapje zelf kan maken thuis. Maar op YouTube zijn natuurlijk ook genoeg filmpjes te vinden waar je inspiratie op kunt doen. Zoals het filmpje hieronder bijvoorbeeld!

Tot slot

We hopen dat we jou hebben kunnen inspireren om over te stappen naar duurzame mondkapjes. Uiteindelijk is dit voor iedereen beter en help je met je aankoop ook nog eens een kleine ondernemer of indirect een goed doel. Naast het dragen van een mondkapje is handen wassen ook aan de orde van de dag met droge handen tot gevolg. Hier nog meer over weten? Lees dan dit artikel. Of ben je geïnspireerd geraakt door een no waste lifestyle en wil je dit makkelijk toepassen lees dan dit artikel over handen wassen met een blok zeep bijvoorbeeld.

En heb jij al een duurzaam mondkapje gescoord? Of ga je voor een zelfgemaakt exemplaar? Laat het ons weten in de reacties, vinden we leuk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.