My Eco Home.nl
duurzame-wattenstaafjes
Badkamer

Duurzame wattenstaafjes, wat is er op de markt?

De zesde op de lijst van meest gevonden single-use plastic op het strand: het wattenstaafje. Een feit dat geen goed nieuws is voor het milieu en best verbazingwekkend is. Een vrij klein staafje plastic en toch staat het zo hoog op de lijst van single-use plastic. Tijd voor een ecologische vervanger. Gelukkig zijn er meerdere bedrijven die er zo over dachten en zij hebben milieuvriendelijke opties gecreëerd. Er bestaan bijvoorbeeld bamboe wegwerp wattenstaafjes of herbruikbare siliconen wattenstaafjes. Lees snel verder over alle verschillende soorten duurzame wattenstaafjes!

Waarom wattenstaafjes niet gemaakt zijn om het oor te reinigen

Wanneer je leest dat wattenstaafjes niet gemaakt zijn om het oor te reinigen heeft dit een reden. Geen enkel wattenstaafje is gemaakt om het oor schoon te maken. Het gebeurt wel heel vaak, maar het is niet nodig en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Het oorkanaal is een zelfreinigend orgaan, de haartjes in je oorkanaal duwen zelf het vuil naar buiten. In de oorschelp kan je dan een wattenstaafje langs halen om het vuil te verwijderen. Door een wattenstaafje in het oorkanaal te stoppen verstoor je eigenlijk het zelfreinigend proces en maak je kans om je trommelvlies te beschadigen. Er bestaat zelfs een kans dat de tip van het wattenstaafje loskomt en dat wil je helemaal voorkomen. 

duurzame-wattenstaafjes

Hydrophil

Hydrophil (ja, die van de tandenborstel!) verkoopt duurzame wattenstaafjes. De wattenstaafjes zijn gemaakt van biologisch katoen (GOTS-gecertificeerd) en bamboe. Dankzij de materialen die gebruikt worden zijn de wattenstaafjes 100% recyclebaar en dus zeer milieuvriendelijk. Bamboe groeit snel, het is een van de snelst groeiende planten ter wereld en het heeft weinig water nodig. Er zitten 100 wattenstaafjes in een verpakking en de verpakking zelf is van gerecycled karton. Een nadeel van deze wattenstaafjes is dat het een wegwerp product is. Je blijft nieuwe wattenstaafjes kopen. Het is natuurlijk mooi dat de materialen recyclebaar zijn, maar ze moeten wel eerst geproduceerd worden en verscheept. Dit is uiteindelijk ook niet goed voor de planeet. Het voordeel van de wattenstaafjes is dat ze eigenlijk precies doen wat de plastic wattenstaafjes ook doen. Handig om je oren mee schoon en droog te maken en om je make-up bij te werken. Zoek jij een vervanger die het meest overeenkomt met de plastic wattenstaafjes, dan is dit zeker een goede optie. De prijs voor de Hydrophil wattenstaafjes is €1.95 en je kunt ze onder andere krijgen bij Big Green Smile.

Bamboozy

Bamboozy heeft een hele lijst producten die ecologisch verantwoord en duurzaam zijn. Ze hebben niet één maar twee soorten duurzame wattenstaafjes en beide zijn herbruikbaar! Één ervan heeft de primeur om het allereerste herbruikbare wattenstaafje ter wereld te zijn die volledig plasticvrij is! 

Bamboe wattenstaafje

Het staafje is gemaakt van bamboe, de uiteinden zijn van siliconen en BPA-vrij. Het komt met een houder waarin je de wattenstaafjes kunt bewaren. Ideaal om mee op reis te nemen of om in de badkamer neer te zetten, zo raak je nooit de wattenstaafjes kwijt. Ja, meervoud, het komt namelijk met twee wattenstaafjes. Één staafje is om je oren mee schoon te maken, de tip van dit staafje heeft een soort bolletjes erop (frictie). Het andere staafje is om je make-up bij te werken, daarvan is de tip glad. Het grootste voordeel van de wattenstaafjes is uiteraard dat ze herbruikbaar zijn. Het wordt verpakt in gerecycled karton en is zo klein verpakt dat het in de brievenbus past. Een nadeel is dat het geen vocht opneemt, droog jij je oren na het douchen dan zijn deze wattenstaafjes niet geschikt. Na gebruik maak je het wattenstaafje schoon onder de kraan en kan hij weer terug in de houder, klaar voor gebruik. Eens in de zoveel tijd is het handig om de wattenstaafjes in kokend water te doen om ze goed schoon te maken. Het bamboe wattenstaafje van Bamboozy is verkrijgbaar voor €19.99 bij Bol.com.

duurzame-wattenstaafjes

Siliconen wattenstaafje

De tweede versie van Bamboozy is een siliconen variant en BPA-vrij. Het heeft veel overeenkomsten met de bamboe wattenstaafjes. De tips van de wattenstaafjes zijn van hetzelfde materiaal en het komt ook met twee wattenstaafjes. Een staafje met tips met frictie en een staafje met gladde uiteinden. Het komt met een zelfsluitende houder om de beide wattenstaafjes in te bewaren. Deze kun je dus ook gemakkelijk meenemen op reis. Deze wattenstaafjes kun je op meerdere manieren schoonmaken, in kokend water en in de vaatwasser. De staafjes worden industrieel vastgezet, dit om te voorkomen dat het loskomt in je oor tijdens het reinigen. Deze wattenstaafjes komen in vier verschillende kleuren, zo weet je altijd van wie welk wattenstaafje is. In principe wordt er gewoon random kleur opgestuurd. Wil jij echter een specifieke kleur stuur Bamboozy dan een email en zij zullen het voor je regelen. De siliconenwattenstaafjes zijn aan te schaffen bij Bol.com voor €9.95.

LastSwab

LastSwab-wattenstaafje

De drie ontwerpers van de LastSwab wattenstaafjes hadden maar een doel. Een wattenstaafje creëren dat levenslang meegaat. Winst is niet het doel van LastSwab, ze willen juist het gebruik van wattenstaafjes verminderen. Ze hebben veel tijd gestoken in de materialen en ontwerp van het wattenstaafje en zaten bovenop het productieproces. Het nadeel van het wattenstaafje is dat het helaas niet volledig plasticvrij is. De uiteinden zijn gemaakt van TPE (medische siliconen), het staafje is van nylon. Er komt ook hier een houder bij, deze is PLA gemaakt van maïs (afkorting voor polymelkzuur – een biologisch afbreekbaar plastic dat uit landbouwgewassen zoals maïs en suikerriet komt).

Je hebt de keuze uit twee soorten wattenstaafjes, de Basic en het Beauty wattenstaafje. De basic versie is voor de reiniging van het oor, de tip heeft kleine bobbeltjes. De beauty versie heeft gladde uiteinden, de ene kant is puntig en de andere kant rond.  Ideaal voor het bijwerken van make-up, gebruik alleen een beetje make-up remover. Maak de wattenstaafjes na gebruik schoon met warm water en zeep. Zo gaat het wattenstaafje tot wel 1000 keer mee. De wattenstaafjes komen in verschillende kleuren, dus je kan kiezen welke kleur jij zelf het mooiste vind! Voor €9.95 ben jij ook in bezit van zo’n gaaf wattenstaafje! Bekijk alle kleuren bij Big Green Smile en Bewust Puur.

Er is eigenlijk geen goede of foute keuze wanneer je voor duurzame wattenstaafjes kiest. Het belangrijkste is uiteindelijk dat het beter is voor het milieu. Er zitten altijd voor en nadelen aan producten dus kies een wattenstaafje dat het beste bij jou past! 

Ben jij overtuigd om duurzame wattenstaafjes aan te schaffen? Welk merk wattenstaafje ga jij voor? 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.