My Eco Home.nl
voetafdruk op het strand

Ecologische Voetafdruk

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen, in het nieuws, tijdens een reclame of gelezen in de krant. Onze ecologische voetafdruk is groot en het doel van veel overheden en instanties om deze snel af te laten nemen. Laten we even stap-voor-stap (😉) beginnen. Want wat is je ecologische voetafdruk nou precies? En wat betekent het? Wij leggen het je uit!

Wat is je ecologische voetafdruk?

Het concept ecologische voetafdruk is geboren ergens rond 1992 aan de University of British Columbia in Canada door onderzoekers William Reese en Mathis Wackernagel.  

De ecologische voetafdruk is ook wel bekend als mondiale voetafdruk of op z’n engels, ecological footprint. Kort gezegd geeft het aan hoe groot de ruimte is die jij nodig hebt om op te leven. Het is een getal dat weergeeft hoeveel grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep nodig heeft om zijn voedsel op te kunnen produceren en afval te kunnen verwerken. Daarnaast telt ook de CO2 uitstoot van deze bevolkingsgroep mee.

We hebben immers maar 1 aardbol, maar als we allemaal zouden leven als de gemiddelde Nederlander hebben we ruim 3 aardbollen nodig om in al onze behoeftes te kunnen voorzien (volgens WWF). Het is dus eigenlijk een graadmeter tussen wat wij vragen van de aarde aan levensstandaarden en wat de aarde ons daadwerkelijk kan leveren.

Het mag duidelijk zijn dat een gemiddelde inwoner van Europa een veel grotere ecologische voetafdruk heeft dan iemand in een derde wereld land. Het is daarom goed om te weten hoe groot jouw voetafdruk is en hoe je hem kunt verkleinen.

Wat is het eerlijke aarde aandeel?

Zoals we hierboven aangaven is het gebruik van de aarde op dit moment niet eerlijk verdeeld. We hebben het dan over het eerlijke aarde aandeel. Het eerlijke aarde aandeel is alle beschikbare biocapaciteit dat gebruikt kan worden voor het produceren van voedsel en verwerken van afval verdeeld over alle mensen ter wereld.

Het is namelijk zo dat woestijngebieden bijvoorbeeld niet gebruikt kunnen worden om voedsel op te telen. Daarom tellen deze oppervlaktes niet mee bij de beschikbare biocapaciteit op de wereld.  

Als iedereen een eerlijk aarde aandeel zou krijgen zou dat betekenen dat iedereen ongeveer 1,8 hectare tot zijn beschikking zou hebben. Dit is helaas nog ver verwijderd van de realiteit.

Wat is de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander?

Een gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 4,7 hectare aan beschikbare biocapaciteit. Hierboven vergeleken we het al met 3 aardbollen per persoon. Dit hebben we natuurlijk niet! Daarom is het van belang dat we ons bewust worden van ons gedrag, de impact die dit gedrag heeft op onze aardbol en wat we kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen .

Je ecologische voetafdruk berekenen

Maar hoe kan je je ecologische voetafdruk dan berekenen? Dat kan dus heel gemakkelijk (life as we know it 😉) via bijvoorbeeld de voetafdruktest van WWF. Of via het Foot Print Calculator Network.

Het opende onze ogen wel weer even. Ook al doen we zo ons best, het kan nog steeds beter! Probeer niet in het negatieve te blijven hangen, maar ga ermee aan de slag! Samen kunnen we namelijk in kleine stappen zorgen voor het verminderen van onze voetafdruk.

Hoe kan je je ecologische voetafdruk verkleinen?

Wat kan je dan precies doen om je voetafdruk te verkleinen? Wees gerust, er is een heleboel mogelijk!

De grootte van je ecologische voetafdruk wordt namelijk bepaald door jou CO2 uitstoot, de grote van je huis en tuin, het materiaal wat ervoor nodig is geweest om dit te bouwen,  en de energie die je gebruikt om je huis te verwarmen. Maar bijvoorbeeld ook het eten wat je eet, verspil je veel, koop en eet je lokaal of juist niet? En hoe vaak eet je dierlijke producten.

Zoals je ziet zijn er een heleboel aspecten die de grootte van jouw voetafdruk bepalen. Het mooie is dat juist daar de kansen ook liggen! Probeer al je restjes bijvoorbeeld op te maken in plaats van ze weg te gooien, pak de fiets in plaats van de auto. Zet de lichten en de verwarming uit wanneer je weg gaat of in de kamers die je niet gebruikt. Oja, en kies voor groene energie. En zo zijn er nog veel meer opties!

Als we allemaal deze kleine aanpassingen doen dan kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen en zorgen we ervoor dat er genoeg ruimte is voor iedereen. En dat is toch wat we willen!

Wat doe jij om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

Behoefte aan inspiratie? Lees dan onderstaande artikelen eens:

Plasticvrije badkamer
Zero waste tips voor in de keuken
De zin en onzin van afval scheiden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.