My Eco Home.nl
Keuken

Milieuvriendelijke rietjes, wat is er allemaal op de markt?

Heb jij ooit wel eens dat filmpje gezien online over een schildpad met een rietje dat vast zit in zijn neus? Traumatisch om naar te kijken, maar de realiteit van tegenwoordig. Rietjes in het algemeen zijn niet het grootste gedeelte van de plastic soep, maar alle kleine beetjes is uiteindelijk ook een heleboel. In Amerika alleen al worden er dagelijks 500 miljoen rietjes weggegooid. En vaak belanden ze ook nog in de natuur in plaats van de recyclebak. Het is een onnodig item, vaak wordt het aan een drankje toegevoegd voor de sier. Toegegeven rietjes zijn soms echt best wel handig, maar dan kunnen we beter kiezen voor een milieuvriendelijk rietje. Die zijn er gelukkig in overvloed en vandaag introduceren wij verschillende soorten die op de markt verkrijgbaar zijn!

RVS rietjes

rvs rietjes

Roestvrijstalen rietjes van Klean Kanteen zijn een prachtige vervanging van het plastic rietje. Ben je een smoothie drinker of juist een echte fan van ijskoffie? De rietjes van Klean Kanteen komen in 2 verschillende maten, 10mm en 8mm, voor ieder drankje bestaat het juiste maat rietje! RVS kan soms een soort ijzersmaak geven, niet echt fijn. Gelukkig heeft Klean Kanteen daar een oplossing voor. De RVS rietjes komen met een siliconen opzetstuk, dus je kunt je tanden niet beschadigen en je proeft geen ijzer in je mond. Win win!
Klean Kanteen heeft een certificatie van Climate Neutral. De productie en levering zijn 100% koolstofneutraal wereldwijd.

Maak de rietjes schoon door het siliconen opzetstukje van het metalen rietje af te halen. De rietjes zijn vaatwasbestendig, maar er is een schoonmaakborstel meegeleverd waarmee je de binnenkant van het rietje handmatig kunt schoonmaken. Dit is vooral goed wanneer er misschien stukjes in het rietje zijn achtergebleven.

Misschien is het even twee keer slikken als je de prijs van deze RVS rietjes ziet, maar als je bedenkt dat je nooit meer rietjes hoeft te kopen is het een zeer goede investering. Voor je portemonnee en al helemaal het milieu! 3 rietjes (10 mm) voor €17.25 en 4 rietjes (8mm) voor €17.70 bij Bol.com.

Bamboe rietjes

De bamboe rietjes van Humble Brush zijn van, je raad het nooit, bamboe 😉 . Bamboe is een geweldig materiaal, het groeit snel dus het draagt niet bij aan ontbossing. De rietjes worden geleverd in een duurzame verpakking met een schoonmaakborstel. Bamboe rietjes zijn ontzettend duurzaam en een 100% natuurlijk product. Ze gaan jaren mee en zijn vrij van chemische stoffen. Bamboe rietjes kunnen sterk verschillen van kleur en vorm, niet alle bedrijven schaven de bamboe stengels namelijk bij. Er zit wel altijd een laagje over de rietjes, dit is om je te beschermen tegen splinters. Het product laagje is plantaardig, ook daar is geen gebruik gemaakt van een chemisch product. Een nadeel is dat het rietje ‘hard’ is en dus niet een rietje is om op te kauwen.

De bamboe rietjes zijn makkelijk te reinigen door het te spoelen onder water en de borstel te gebruiken. Wil je ze grondig schoonmaken, kook de rietjes dan kort in water met een eetlepel azijn. Leg ze even in de zon om te drogen en bewaar ze daarna op een droge plek.

Er is een maat rietje bij Humble Brush en die heeft een binnenmaat van 6mm. Ze zijn een stuk vriendelijker in prijs: 4 rietjes zijn verkrijgbaar voor €6.50 bij Bewust Puur.

bamboe rietje

Siliconen rietjes

De rietjes van Eco Living zijn gemaakt van 100% siliconen*. Ze zijn vaatwasbestendig, maar voor langer behoud van het product is het beter om de rietjes te  handwassen. De rietjes zijn vrij flexibel, aan de ene kant heel handig wanneer je het rietje vouwt om hem mee te nemen in je tas. Aan de andere kant ook een nadeel omdat het lastiger kan zijn om uit het rietje te drinken. Bij de siliconen rietjes wordt een klein tasje meegeleverd zodat je je rietje overal mee naartoe kan nemen en er is een schoonmaakborstel bijgevoegd die volledig plasticvrij, plantaardig en biologisch afbreekbaar is!

De rietjes zijn vrij van giftige stoffen zoals weekmakers en BPA en bevatten geen plastic.
Ze zijn vegan, duurzaam en gaan lang mee. Wil je liever een kort rietje? Dan kun je het rietje knippen tot het voor jou gewenste formaat.

De rietjes komen in twee verschillende groottes, de ‘smoothie’ maat (9mm) en de gewone drinkrietjes (5mm). Ze zijn beide verkrijgbaar bij Big Green Smile, 6 rietjes voor €13.70.

*Het belangrijkste waar je op moet letten wanneer je een siliconen product koopt, is of het wel echt 100% siliconen is. Test dit door het in te drukken, te draaien of uit te rekken. Wordt het wit? Dan is er gebruikt gemaakt van plastic vullers en is het geen 100% siliconen.

Glazen rietjes

De glazen rietjes van Davim zijn gemaakt van borosilicaatglas, een van de sterkste glassoorten ter wereld. Dat maakt het heel duurzaam, milieuvriendelijk én het gaat jaren mee. Ze zijn vaatwasbestendig en vrij van chemische stoffen zoals BPA. Nadeel is wel dat glas breekbaar is, niet per se geschikt voor kinderen en het kan breken wanneer het op de grond valt. Je kunt de rietjes in zowel koude als warme drankjes gebruiken.

De glazen rietjes zijn vaatwasbestendig, maar het is nooit verkeerd om eens in de zoveel tijd de rietjes in een bak soda water te leggen en het meegeleverde borsteltje te gebruiken. 

De rietjes zijn 8mm breed en prijstechnisch zijn de glazen rietjes van Davim echt leuk. 10 rietjes en 2 schoonmaakborstels voor €14.99 bij Bol.com!

papieren rietje met laptop op achtergrond

Overige opties

In ons onderzoek naar verschillende rietjes kwamen we nog een aantal andere materialen tegen, waaronder papier, bioplastic en eetbare rietjes. Wij hebben de voor- en nadelen tegen elkaar gehouden en vinden de opties hierboven beter geschikt voor de wereld waar we naartoe willen. Ben jij al overgestapt naar milieuvriendelijke rietjes? De natuur en vooral de schildpadden zullen je zeker dankbaar zijn! 

Ben je op zoek naar meer producten die jouw keuken plasticvrij maken? Lees ons artikel met onze zero waste tips voor een plasticvrije keuken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.