My Eco Home.nl
Badkamer

Menstruatiecup kopen? Wat, hoe en waar? Lees hier alles wat je erover wilt weten!

Denk je erover na om een menstruatiecup te kopen? Wat is het eigenlijk en wat is het verschil met tampons? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke cup past het beste bij jou en waar kun je er een kopen? Lees verder voor alle ins and outs over de menstruatiecup!  

Onthoud: er zijn vele manieren om je leven duurzamer te maken. Alle kleine beetjes helpen daarbij, een menstruatiecup kopen is zeker een stap in de goede richting!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een soort bekertje van rubber, siliconen of TPE met een klein steeltje of ringetje eraan. De menstruatiecup is een milieuvriendelijk alternatief voor tampons en maandverband. Je brengt de cup in als een tampon, de cup zuigt zich vacuüm en zo blijft hij zitten totdat je de cup eruit haalt om te legen. Tegenwoordig kun je cups online en in winkels in alle soorten en maten vinden!

menstruatiecup links boven

Wat zijn de voor- en nadelen van een menstruatiecup?

De menstruatiecup is helemaal hot en happening en dat is niet voor niets! Er zitten vele voordelen aan, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal zo mooi is als het lijkt.

De voordelen:

Persoonlijk vinden wij van dat er meer voor- dan nadelen aan de menstruatiecup zitten. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

  • Een van de grootste voordelen is uiteraard dat de menstruatiecup duurzaam en milieuvriendelijk is. De cup gaat jaren mee, bij normaal gebruik tot wel 10 jaar! Ter vergelijking: de gemiddelde vrouw verbruikt ongeveer vier tampons per dag en is vijf dagen ongesteld. Dat is al 20 tampons per menstruatie en 240 per jaar. Dat betekent dat je 2400 tampons per 10 jaar verbruikt! Dat is een ongelofelijke berg grondstoffen en afval, wat met één cup bespaard kan blijven.
  • Nu kom je direct bij een ander groot voordeel, het is goedkoper. In eerste instantie lijkt de cup natuurlijk een stuk duurder dan een doosje tampons of pak maandverband. Dat bedrag heb je echter in no time terugverdient met de cup, het is een aankoop die jaren meegaat!
  • De cup absorbeert niet, het vangt alleen het bloed op en laat het vaginale slijmvlies met rust. Dit verkleint onder andere de kans op schimmelinfecties en de “tamponziekte” TSS (Toxische Shock Syndroom).
  • Daarnaast zit de cup prettig en is het discreet. Je kunt er alles in doen zoals zwemmen, sporten en werken. Er zal bijvoorbeeld ook nooit per ongeluk een touwtje uit je bikinibroekje hangen terwijl je op het strand loopt, zoals bij het gebruik van een tampon mogelijk is.
  • Ideaal is dat je de cup niet iedere keer als je naar het toilet gaat eruit hoeft te halen. Dit is echt alleen nodig als de cup er al 12 uur in zit of als je gaat doorlekken.
  • Als het meezit hoef je dus alleen ‘s ochtends en ‘s avonds de cup te legen.

De nadelen:

De menstruatiecup komt helaas niet zonder nadelen. Hier een aantal nadelen waar je rekening mee kunt houden voordat je de cup koopt.

  • Het kan wel 3 cyclussen duren voordat je de kunst van het inbrengen en verwijderen van de cup onder de knie hebt. Het duurt in het begin lang om de cup goed in te brengen en al helemaal om de cup er uit te krijgen. Het vergt geduld en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk zul je je eigen manier vinden van inbrengen en verwijderen en word je vanzelf  sneller. 
  • Er bestaat kans op doorlekken. Wanneer de menstruatiecup niet de juiste maat voor jou is of goed wordt ingebracht en uitgevouwen ontstaat de kans dat de cup niet vacuüm wordt gezogen. Dit kan resulteren in doorlekken en dit wil je voorkomen. Check dus bij het inbrengen met je vinger langs de randen of de cup goed is vacuüm gezogen.
  • Sommige vrouwen zien op tegen het legen en schoonmaken van de cup. Het is niet zo makkelijk als het verwijderen van een tampon. Als je de cup verkeerd verwijdert kan het zeker een grote kliederboel worden. Houd de cup recht wanneer je deze verwijdert zodat de inhoud in het toilet geleegd kan worden. Het zou kunnen dat er geen kraan is om de cup af te spoelen. Een optie is dan om een flesje met schoon water mee te nemen wanneer je de cup leegt. Je kunt van tijd tot tijd ook de cup legen en met een toiletpapiertje de menstruatiecup afnemen.
  • De cup verkeerd verwijderen kan pijnlijk zijn. Het is belangrijk dat je de cup verwijdert nadat de vacuüm eraf is gehaald. Druk de cup in en houd de cup vast wanneer je deze eruit haalt.

Wat is het verschil met tampons?

We vergelijken hier de herbruikbare menstruatiecup met wegwerp tampons. Naast deze opties bestaan er ook menstruatiecups voor eenmalig gebruik en herbruikbare tampons, maar deze twee laten wij in dit artikel buiten beschouwing.

Een tampon kan ongeveer de helft minder opnemen dan een cup. De cup kan dus langer blijven zitten. Dit hangt wel af van hoe hevig jouw bloedverlies is.

De menstruatiecup is herbruikbaar, tampons gaan maar een keer mee. 
Een tampon neemt niet alleen bloed op, maar ook het lichaamsvocht. Een menstruatiecup vangt alleen bloed op en laat het lichaamsvocht intact. Dit is vooral tegen het einde van je menstruatie een voordeel omdat het dan geen droge bedoening is zoals met een tampon.

alles over de menstruatiecup midden

Welke cup past het beste bij jou?

Je weet nooit helemaal zeker of de maat van de menstruatiecup juist is tot je deze uitprobeert. Er zijn veel verschillen, grotere, kleinere, zachtere en hardere cups. Je wilt proberen om direct de juiste cup te kopen, dit is beter voor je portemonnee en voor het milieu. Waar moet je op letten? 

Veel merken hebben 2 verschillende maten waar je uit kan kiezen. Ze maken onderscheid in of je zwanger bent geweest of niet. Heb je lichte of een hevige bloedverlies tijdens je menstruatie? Ben je boven of onder de 25 jaar? Is je cervix laag of hoog?

De cervix

De eerste 3 vragen zijn makkelijk te beantwoorden, maar een cervix laag of hoog, wat betekent dat precies?

Je cervix (baarmoederhals) is een buisje weefsel dat de vagina met de baarmoeder verbindt. De hoogte van je cervix bepaalt mee in de grootte van de cup. Tijdens je cyclus verandert de hoogte van je cervix dus probeer het te bepalen op de eerste dag van je menstruatie.

De makkelijkste methode is om te kijken hoeveel knokkels van je middelste vinger gebruikt wordt voor je de cervix bereikt. De cervix voelt aan als het puntje van je neus, maar is iets minder zacht.

Gebruik je 1 knokkel heb je een lage baarmoederhals, 2 knokkels is een middelgrote baarmoederhals en als je de hele vinger gebruikt heb je een hoge baarmoederhals.

Heb je een lage baarmoederhals kies dan niet voor een te grote cup. Je kan beter voor een kleinere cup kiezen. Er bestaat dan een kans dat je deze vaker moet legen. Kies je toch wel voor een grote cup, dan heb je de mogelijkheid om het steeltje dat onder de cup zit korter af te knippen.

Heb je een hoge baarmoederhals dan kan je voor zowel een kleine als grote cup kiezen. Als je voor de kleine maat kiest dan kan het iets lastiger zijn om de cup te verwijderen, omdat de cup hoger komt te zitten. De grotere cup zal gemakkelijker zijn om te pakken.

Nu je alle antwoorden hebt kun je kijken welke cup goed is voor jou. 
Kijk vooral niet alleen naar het merk en de kleuren. Zorg ervoor dat je een cup kiest die goed bij jouw lichaam past. Comfort is het belangrijkste!

Waar kun je een menstruatiecup kopen?

De cup is in opkomst en dat is te merken. Tegenwoordig is de cup niet alleen online te vinden, ook steeds meer winkels zoals Kruidvat en Etos verkopen de menstruatie cup. Het is alsnog beter om de cup online te kopen. Er is meer diversiteit en niet alle winkels hebben een goede voorraad van de cup die het beste bij jou past.

♡ OrganiCup

De OrganiCup is een menstruatiecup die uiterst geschikt os voor iedereen die voor het eerst een menstruatiecup wil gaan proberen. De cup kun je tot 12 uur lang laten zitten en is makkelijk in te brengen. De cup kan namelijk het volume van drie tampons houden! Plus, bij aankoop van een OrganiCup krijg je een handig katoenen tasje om hem in op te bergen.

De OrganiCup is er in drie formaten; mini (voor tieners), A (niet vaginaal bevallen) en B (wel vaginaal bevallen) en koop je onder andere bij Big Green Smile voor €24,00.

♡ Mooncup

Mooncup is er voor vrouwen die van nature een gevoelige huid hebben. Ook voor vrouwen met eczeem en allergieën is deze cup geschikt. De Mooncup is flexibel, zacht en daardoor makkelijk in te brengen. Doordat er een langer steeltje aan zit is de cup ook makkelijk te verwijderen. Mocht je willen kun je dit steeltje ook korter knippen. De investering in een Mooncup betaalt zich na ongeveer 6-8 maanden terug en gaat ongeveer 10 jaar mee. Lekker duurzaam dus!

De Mooncup is er in twee maten. Grootte A heeft een diameter 46 millimeter (voor vrouwen die een kind hebben gekregen) en grootte B heeft een diameter van 43 millimeter.

De Mooncup kost €24,35 en is te koop bij Big Green Smile

♡ Ladycup

Bij drogisterij.net verkopen ze onder andere de Ladycup. De Ladycup is er in 2 maten, Maat S en Maat L en is er in verschillende kleuren. De Ladycup schaf je al aan voor €29,45.

Small: voor vrouwen onder de 25 jaar, die nooit eerder zwanger zijn geweest of een lichte menstruatie hebben.
Large: voor vrouwen vanaf 25 jaar, die eerder zwanger zijn geweest of een hevige menstruatie hebben.

Je kunt ervoor kiezen om beide maten te kopen. Sommige vrouwen gebruiken de large voor de hevige dagen en small voor de lichtere dagen van hun ongesteldheid. Een mogelijkheid is om eerst een cup proberen en er dan een bijkopen. Wil je precies weten hoe je een menstruatiecup kunt gebruiken, lees dan dit artikel.

De cup is niet voor iedereen, maar uiteraard hopen wij dat je de menstruatiecup overweegt. Het is goed voor het milieu en je portemonnee en wanneer je de slag te pakken hebt zit het heel fijn.

Gebruik jij al een menstruatiecup? Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten in de reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.