My Eco Home.nl
Badkamer

Wat is een double edge safety razor?

Het was een woord dat niet in ons woordenboek voorkwam voordat wij dit avontuur begonnen naar een plasticvrije badkamer: double edge safety razor. Een hele mond vol, maar waar het eigenlijk op neer komt is dat het een duurzaam scheermes is. Wij hadden geen idee van het bestaan, maar het bestaat dus al sinds 1880. Zoals met veel producten ontkwam ook de safety razor niet aan de plastic trend. Hij is dus naar de achtergrond verdwenen, maar inmiddels wel bezig met een kleine comeback. Daar is ook een goede reden voor, onder andere dat het een stuk milieuvriendelijker is dan zijn plastic wegwerp tegenstander, je gooit namelijk alleen het mesje weg en zelfs die kun je recyclen! 

Geschiedenis van de double edge safety razor

Om even terug te komen op hoe lang de scheermes eigenlijk al bestaat. Het eerste scheermes ontstond al in 1847 door ene William Henson. Er werd in 1880 patent gelegd op het scheermes zoals we die vandaag kennen door Fredrik en Otto Kampfe. Het nadeel van het scheermes van de broers Kampfe was dat het mesje geslepen moest worden. Dit was een vrij specialistisch klusje dus werd het meestal door een barber gedaan. In 1904 kreeg Gillette het patent op het huidige double edge wegwerp scheermesje. In plaats van dat een barber het mesje moest slijpen kon het gewoon worden vervangen. Gillette tekende een contract met de Amerikaanse troepen om alle soldaten van een double edge safety razor te voorzien tijdens de eerste wereldoorlog. Dit was een doorslaand succes en na de oorlog mochten de soldaten hun scheermes houden dus de vraag naar scheermesjes nam alleen maar toe.

double-edge-safety-razor

Wat is een safety razor?

Als je al hebt gegoogled wat een double edge safety razor nou eigenlijk is, geen zorgen dat is ook het eerste wat wij deden. Er bestaan ook andere benamingen voor zoals veiligheidsscheermes, double edge razor, double edge scheermes en krabbertje. Een korte uitleg, het is een scheermes gemaakt van roestvrijstaal en maakt gebruik van dubbelzijdige mesjes. Het scheermes zelf kan jarenlang meegaan (mits je er goed voor zorgt) en ook de wegwerp mesjes gaan veel langer mee dan die van de plastic variant. Daarbij worden de mesjes gerecycled en worden ze geen onderdeel van de plastic soep. Dat op zich is al een super fijn idee! Er bestaan verschillende soorten, het scheermes met de vlindersluiting of een schroefsluiting. De schroefsluiting is minder kwetsbaar, dus dat raden wij aan als je voor het eerst een safety razor gaat gebruiken. Verder zijn er scheermessen met een open of gesloten kam. Bij de gesloten kam zijn de mesjes iets beter beschermd, dus ook deze raden wij aan voor een beginner. Kies uiteindelijk een safety razor waar jij je prettig bij voelt, er is geen foute keuze!

Verschil tussen een plastic scheermes en de safety razor

Een double edge scheermes is duurder in aanschaf. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt, maar de prijzen beginnen ongeveer bij €20.00. Uiteindelijk verdien je dit dubbel en dwars terug. De prijs voor de mesjes ligt tussen de €0.25 en €0.40, wat een stuk goedkoper is dan wanneer je plastic mesjes aanschaft. Ook ligt het scheermes iets zwaarder in de hand en het handvat is vaak iets korter, voorderest lijkt het sprekend op een plastic scheermes. Dit ligt wel aan het type scheermes, er bestaan ook lichtere versies met een langer handvat.  Nadeel van de safety razor dat het breekbaarder is. Laat het niet op de grond vallen want de kans bestaat dat hij breekt. 

Is de double edge safety razor geschikt voor vrouwen?

Veel vrouwen denken dat het duurzame scheermes alleen geschikt is voor mannen. Dit klopt niet, de safety razor kan door zowel mannen als vrouwen gebruikt worden. Het is uiteraard ontstaan voor de baard van een man, maar dit neemt niet weg dat het niet geschikt zou zijn voor een vrouw. Laat je dus niet wijsmaken dat een bepaalde safety razor niet geschikt voor een vrouw zou zijn (of uiteraard andersom dat een safety razor voor vrouwen niet door een man zou kunnen worden gebruikt). Het enige waar je op moet letten is hoe scherp je de verwisselbare mesjes wilt hebben. Er zijn verschillende gradaties van scherpte oplopend van nul tot vijf. Vijf is daarbij het scherpste en wordt vaak aangeraden aan mannen, echter kan ook een vrouw dit zeker gebruiken. Onze tip is dat je als beginner beter kan beginnen met een lagere scherpte zoals de Derby Extra scheermesjes, om te kunnen wennen aan de safety razor en de manier waarop je het gebruikt. 

Hoe gebruik je een double edge safety razor?

double-edge-safety-razor

Het lijkt allemaal super ingewikkeld om in elkaar te zetten en om te gebruiken, maar als je het eenmaal doet zul je zien dat het wel meevalt. Draai de bovenkant van het veiligheidsmes eraf, doe er een mesje in en draai de bovenkant er weer op. Het mesje is uiteraard erg scherp dus pas wel op met hoe je het vastpakt.

We geven je graag een aantal tips mee wanneer je het veiligheidsscheermes gebruikt:  

  • Scheer tijdens of na het douchen, onder de douche worden de haartjes zachter en gaan je poriën openstaan. Je huid is dan schoon en voorkomt dat vuil zich in je poriën gaan trekken.  
  • Gebruik scheerzeep, droog scheren is geen optie omdat de kans op wondjes bestaat. Wat voor soort of merk je gebruikt is niet echt van belang, maak vooral eerst op wat er in je kast staat. Daarna kan je altijd gaan overstappen op een milieuvriendelijke zeep, bijvoorbeeld de scheerzeep van Werfzeep. 
  • Positioneer het mes goed op de huid, in een hoek van ongeveer 30 graden. Je zult het zelf snel genoeg aanvoelen, gebruik genoeg scheerzeep en je zult zien dat je er weinig kan gebeuren. 
  • Geef geen extra druk op het mes, doordat het scheermes van zichzelf al vrij zwaar is drukt deze al genoeg op de huid. Laat de safety razor zijn eigen werk doen. Ga met korte stroken over de huid en zorg dat de huid strak staat, dit om pijn en wondjes te voorkomen. 
  • Spoel het mesje tijdens het scheren schoon. Je kunt hiervoor een kommetje met warm/lauw water gebruiken of het onder de kraan schoonspoelen. Dit is echter wel een minder milieuvriendelijk omdat het meer water en energie kost. 

Het schoonmaken van de safety razor

Om langdurig behoud van de safety razor te garanderen is het belangrijk om het goed te onderhouden. Spoel na gebruik het scheermes uit en zorg ervoor dat alle haartjes en vuil zijn verwijdert. Schroef het een beetje open zodat het vuil dat er niet goed uitkomt alsnog wordt verwijdert. Veel mensen laten het daarna drogen en bewaren het op een droge plek totdat ze weer gaan scheren. Nog beter is om het mesje uit de safety razor te verwijderen en dan schoon te maken en op te laten drogen. Dit kost uiteraard wel meer moeite, maar het is wel beter voor zowel de safety razor als het mesje.

double-edge-safety-razor

Wij hebben de Muhle double edge safety razor geprobeerd en na eigen gebruik zijn wij fan. Het gebruik van plastic is volledig gelimiteerd en ook al is het om te beginnen een duurdere aanschaf, onze portemonnee heeft er ook profijt van!

Gebruik jij al een double edge safety razor en wat zijn jouw ervaringen? Lees onze review om alles te weten te komen over de Mühle R89 safety razor!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.