My Eco Home.nl
afvalbak in bos
Lifestyle

Waarom scheiden we afval? En heeft het ook nut?

Over het algemeen zijn er veel huishoudens in Nederland waar afval wordt gescheiden. Dit is natuurlijk super! Soms hoor je wel eens om je heen dat afval scheiden geen zin heeft want “bij de afvalcentrale wordt toch alles op één hoop verwerkt”. Hierdoor merken wij dat het soms moeilijk is om door te gaan met afval scheiden omdat dit voor onduidelijkheden zorgt. Want is dit nou echt waar? Of kunnen we deze opmerkingen verwijzen naar het land der fabelen? Daarom een artikel over de zin en onzin van afval scheiden, want waarom deden we dit ook alweer?

Wat is het nut van afval scheiden?

Allereerst een lijstje waarom afval scheiden ook alweer goed is. Afval scheiden is goed voor het milieu. Door het scheiden van afval en het recyclen daarvan worden grondstoffen minder gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan minder bomen voor het produceren van papier. Doordat we minder grondstoffen nodig hebben kan deze grond weer gebruikt worden als landbouwgrond. Hierop kan dan duurzame voeding worden verbouwd. Verder kost het hergebruiken van afval veel minder energie dan het opnieuw inwinnen van grondstoffen voor producten. Soms is het verschil wel 20 keer zo groot! Indirect wordt hiermee ook de uitstoot van broeikasgassen verminderd. Dus door het scheiden van afval ben je bewust bezig om een schonere wereld te creëren.

Maar heeft afval scheiden zin als niet iedereen er aan mee doet? 

Je zou denken dat wanneer je als huishouden van vier afval gaat scheiden dit niet veel verschil maakt als de meerderheid van de overige huishoudens of bedrijven dat niet doen. Echter is de uitspraak een schone wereld begint bij jezelf niet voor niets in het leven geroepen, dit is écht waar! Het niet gescheiden afval van huishoudens is namelijk vele malen groter dan niet gescheiden afval vanuit het bedrijfsleven en kantoren. Dus afval scheiden als huishouden heeft wel degelijk nut! Hier valt nog veel winst te behalen.

Afval scheiden begint bij jezelf

Waarom zie je in dorpen vaak groene GFT bakken en in de stad niet?

In Nederland mogen gemeentes zelf bepalen hoe zij hun afval verwerken. Ze kunnen er voor kiezen om inwoners dit zelf te laten doen door bijvoorbeeld verschillende bakken aan te bieden. Maar grotere gemeentes (denk bijvoorbeeld aan Amsterdam) zijn zich ervan bewust dat veel huishoudens geen mogelijkheid hebben om 3 soorten bakken te stallen. Daarom kiezen deze gemeentes voor nascheiding. Dit betekent dat de inwoners van deze gemeentes het restafval bij elkaar verzamelen en dat de afvalcentrale dit met een bepaalde machine scheidt. Over het algemeen is er in dorpen en minder bevolkte gemeentes meer ruimte voor bakken. Dit kan een reden zijn voor een gemeente om hiervoor te kiezen.

Daarnaast heeft niet iedere gemeente beschikking tot een machine welke het afval sorteert nadat het is opgehaald. Een dergelijke machine is zeer kostbaar. Daarbij komt ook nog eens dat een nascheiding machine het afval niet altijd beter kan sorteren dan de huishoudens zelf. Dit is wel afhankelijk van het soort afval dat wordt opgehaald. Voor plastic en blik werkt zo’n machine soms beter dan wanneer dit wordt gescheiden door huishoudens. Echter is dit wel afhankelijk van de locatie, in grote steden is een nascheiding machine vele malen lucratiever dan in dorpen.  

Voor overig afval werkt zo’n nascheidingsinstallatie dus niet optimaal. Denk aan GFT Afval, papier of glas. Wanneer dit gezamenlijk wordt verzameld kan zo’n machine het niet goed recyclen omdat het nat of plakkerig is, of omdat het teveel vervuild is. Weer een reden om echt actief afval te scheiden thuis.

Wordt je gescheiden afval echt op een hoop gegooid bij de vuilverwerking?

Nee, dit is dus niet waar. Vanuit kostenoogpunt is het namelijk voordeliger om gescheiden afval te verwerken dan afval wat op een hoop wordt gegooid. Dit argument kun je dus goed gebruiken wanneer iemand commentaar levert op jouw fanatieke houding met betrekking tot het scheiden van afval! 😉

Zijn er ook nadelen van afval scheiden?

Nee, die zijn er niet! Het scheiden van afval kent alleen maar voordelen. En helemaal voor mensen die de wereld goed willen achterlaten voor de volgende generatie. Dus, wil je meer tips over hoe je afval kan scheiden, lees dan zeker dit artikel!

plastic flessen

Onze eigen ervaring en tips!

Thuis hebben wij 2 prullenbakken in de bijkeuken. Één voor het plastic en één voor het restafval. Verder heb ik een klein prullenbakje op het aanrecht waar ik het GFT afval in stop welke ik produceer op een dag. Aan het eind van de dag, of soms tussendoor, breng ik het afval naar de GFT bak.

Daarnaast hebben wij een krat voor het glas en een krat voor het oud papier. Persoonlijk heb ik gemerkt dat het scheiden van plastic beter gaat nu ik twee prullenbakken heb. Eerder bewaarde ik het in een plastic tasje en hing dat aan de deur. Wanneer het vol was bracht ik het naar de plastic bak. Ik heb gemerkt dat ik toen der tijd te makkelijk was met het plastic bij het restafval omdat ik geen plek had waar ik veel plastic kon opslaan en vaak naar buiten moest om het op te ruimen. Nu ik twee prullenbakken heb gaat het makkelijker en beter.

Daarnaast koop ik nagenoeg geen plastic verpakte groenten meer in de supermarkt. Ik ga bewust naar een groenteboer in de buurt om daar groenten en fruit te kopen. Het ligt hier nooit verpakt in plastic en ik steun een kleine ondernemer. Twee vliegen in één klap toch?!

Dus, samenvattend ben ik beter gaan scheiden toen ik een tweede prullenbak heb aangeschaft. Ik heb een zelfde soort prullenbak als mijn restafval prullenbak. De voorste is voor restafval en de achterste voor plastic. Tegenwoordig hebben ze ook prullenbakken met verschillende compartimenten voor het afval. Ook handig en fijn dat bedrijven hier op inspelen.

Ik denk dat je na het lezen van dit artikel voldoende motivatie hebt gekregen om door te gaan met het scheiden van afval, wij in ieder geval wel! Wil je nog meer tips over hoe jij kan beginnen met afval scheiden lees dan zeker dit artikel!

Weet jij nog meer voordelen van het scheiden van afval? Laat het ons vooral weten in de reacties! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.