My Eco Home.nl
champagne glazen
Lifestyle

Goede voornemens, hoe houd je ze vol?!

Goede voornemens.. als ik er aan denk dan zakt de moed mij al in de schoenen. Met mij waarschijnlijk ook de rest van de wereld. Waarom leggen we ons ieder begin van het nieuwe jaar zoveel druk op? Met voornemens die waarschijnlijk al sneuvelen voordat januari voorbij is? Vorig jaar heb ik het voor mijzelf anders aangepakt. Ik heb niet tien goede voornemens opgesteld, maar één. Heel het jaar heeft de focus daarop gelegen, het was een realistisch doel maar tegelijkertijd ambitieus. Ik heb hem gehaald, maar wat is dan de kern van een goed voornemen? Kleine stapjes vooruit zorgen uiteindelijk voor groot resultaat. 

Daarnaast denk ik dat de goede voornemens meer gericht moeten worden op persoonlijke ontwikkeling en op groene voornemens. Dat is mijn goal in ieder geval voor komend jaar. Maar hoe hou je deze goede voornemens nou vol?

Wat zijn groene voornemens? 

Groene voornemens zijn voornemens welke gericht zijn op het achterlaten van een kleinere ecologische footprint en een beter wereld voor de volgende generatie. Dat klinkt best zwaar, maar dat hoeven helemaal geen enorme voornemens te zijn. 

Daarnaast vind ik ook dat groene voornemens gericht moeten zijn op jezelf. Groene voornemens om jezelf te ontwikkelen bijvoorbeeld. 

Mijn groene voornemen vorig jaar was om minder tijd te verspillen op mijn mobiele telefoon. Best een groot onderwerp aangezien ik behoorlijk  wat uren spendeerde op social media en dat ding zelf. Wat ga ik voor groens doen op momenten en hoe maak ik dit concreet. Een cold turkey afkick project leek me niets, het moest wel een beetje haalbaar zijn. Daarom bedacht ik om iedere avond als ik op bed lag niet meer doelloos te gaan scrollen op mijn mobiel maar om een boek te gaan lezen. Ik vind lezen namelijk heerlijk maar het komt er alleen van wanneer ik op vakantie ben. Zonde! 

Dus het boek wat ik wilde lezen had ik gevraagd aan de Sint en in januari ging ik van start met mijn groene voornemen. Het ging eigenlijk best gemakkelijk en na een paar weken ook vanzelf. Bijkomend voordeel was dat ik me veel bewuster was van mijn onzinnige telefoongebruik en hier meer op lette. Daarnaast sliep ik beter en makkelijker in. Gedurende het jaar heb ik dit voornemen goed vol kunnen houden. Doordat het maar één doel was, kon ik me hierop focussen en voelde ik niet veel druk omdat het een niet haalbaar doel was.

Dit heeft mij doen inzien dat je met kleine dingen die je toch met focus aanpakt grote stappen kunt zetten. 

Goals 2021

Voorbeelden van Groene Voornemens 

Als je direct als groen voornemen wilt beginnen met een zero waste leven zonder afval denk ik persoonlijk dat dit een te ambitieus vooruitzicht is. Mijn idee zou dan ook zijn om klein te beginnen en als het goed gaat dit schaalbaar te maken. Zo voorkom je teleurstellingen aan het begin van het nieuwe jaar. Hieronder volgen een aantal goede voornemens welke volgens ons een groen tintje hebben:

♡ Minder Social Media gebruik

Tip: Begin met het kijken van de Netflix documentaire The Social Dilemma op 1 januari. Het is een relaxt begin van het nieuwe jaar én het zal je direct motiveren om kritisch te kijken naar je eigen social media gebruik. Na het zien van deze docu heb ik apps als Instagram en Facebook van mijn telefoon gegooid en ben ik gaan kijken of ik tijd over hield voor andere dingen. Wat blijkt, dat is het geval. 😉

Daarnaast geeft het een rustig gevoel dat ik niet hoef te kijken naar het geweldige leven van iemand op social media en dit vergelijk met mijn eigen leven. Daar krijg je toch best een zuur gevoel van soms?

Als je dit lastig vindt zou je net als ik kunnen beginnen met het bannen van je telefoon uit je slaapkamer. In plaats van scrollen lekker lezen in een boek. Je zult zien dat je hier ook echt beter van gaat slapen! 

Wil jij nou inspiratie hebben voor het inrichten van een duurzame slaapkamer? Check dan zeker dit artikel! 

♡ Enkel nog zero waste verzorgingsproducten kopen en gebruiken

Deze is makkelijk toe te passen als je het op de juiste manier aanpakt. Iedere keer als er iets op is in je badkamerkastje vervang je het door een zero waste optie. Door het op deze manier aan te pakken kost het niet veel geld, ben je duurzaam bezig doordat je je oude producten eerst opmaakt en regel je tegelijkertijd je leven iets meer zero waste in. Je zult zien, als je eenmaal bent begonnen werkt dit verslavend. 😉

Wil je weten hoe je dit kunt aanpakken, lees dan bijvoorbeeld dit artikel om je badkamer plasticvrij in te richten. Daarnaast staat deze website vol met tips voor een duurzame lifestyle en product reviews, neem gerust een kijkje. 🙂

Happy New Year!

♡ Meer tweedehands shoppen

Laatst las ik een artikel (deze😉) waarin stond dat een groot deel van de kleding die we online bestellen en retour sturen wordt verbrand. Ik schrok hier echt van, omdat ik een trackrecord heb van het bestellen van bijvoorbeeld broeken in 2 maten. Dit opende mijn ogen nogmaals om enkel nog te shoppen bij lokale winkels én om tweedehands te shoppen. Als je geen fan bent van kringloopwinkels zou je ook kunnen denken aan de app Vinted bijvoorbeeld, of marktplaats. Hier komen echt mooie/leuke dingen op voorbij. Je moet misschien wel iets meer moeite doen, maar je helpt niet meer mee aan de Fast Fashion industrie.

♡ Meer de fiets pakken in plaats van de auto

Simpel maar doeltreffend. Pak bewust meer de fiets in plaats van de auto. Het kan zo’n ingebakken gewoonte zijn om gewoon de auto te pakken voor een kleine boodschap. Veel beter voor jezelf (en het milieu) is om te gaan wandelen of de fiets te pakken. Ook dit is een kwestie van gewenning en daarnaast een leuk en haalbaar goed voornemen. Want als een goed voornemen wel lukt, krijg je daar natuurlijk óók energie van!

♡ Meer investeren in persoonlijke groei

Wat ik tevens een mooi goed voornemen vind is om meer te gaan investeren in persoonlijke groei. Dit kun je dus bijvoorbeeld doen door zelfhulp boeken te lezen (bijvoorbeeld deze 😉), door een personal trainer in de arm te nemen om fit te worden of om bewust meer tijd te nemen voor jezelf en je omgeving. Een goede manier om hier bewust van te worden is om je te gaan verdiepen in mindfulness. Wanneer je dit dagelijks toepast zal je zien dat je daar echt van groeit. Dit is lastig, maar het helpt al om iedere dag even tien minuten te gaan zitten zonder afleidingen om je heen.

Wil je het nieuwe jaar direct goed beginnen dan raden wij je de Mindfulness Cursus van Happy with Yoga van harte aan!

Call to Action knop

Dus, op naar een fantastisch goed en vooral gezond nieuwjaar waarin we onze goede, of groene😉, voornemens wel tot een goed eind weten te brengen. Happy New Year! 

Heb jij nog tips voor goede, of groene voornemens? Of manieren hoe je deze kunt volbrengen? Laat het ons weten in de reacties. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.